Groeitip 32: ondernemen

Zijn we goed in wat we leuk vinden? Of vinden we iets leuk omdat we er goed in zijn? Wat het juiste antwoord ook is, feit blijft dat je activiteiten waar je geen energie van krijgt, zoveel mogelijk los zou moeten laten. 'Zou moeten', schrijf ik heel bewust, want in praktijk blijkt dat vaak nog best lastig. En dat geldt voor zowel zakelijke taken als privé-aangelegenheden. 
 

Nee tegen het één is ja tegen het ander
Natuurlijk kun je niet zomaar 'nee' zeggen tegen die verplichte kinderverjaardag op zaterdagmiddag of dat familiebezoekje terwijl je eigenlijk liever Netflix wilde kijken of je rondje wilde rennen. Waar het om gaat is dat je, ook zakelijk gezien, beseft dat 'nee' ook gewoon een antwoord is. En bovendien, zo leerde ik, is 'nee' zeggen tegen het één automatisch 'ja' zeggen tegen het ander.

Nee is een complete zin
Het voorkomt dat verstikkende gevoel van teveel werk op je to do-lijst hebben, zonder dat deze korter lijkt te worden. En dan hoeft er maar één klant te bellen die wat moppert, of je lijf vertelt je dat je het te druk hebt. Iemand zei me eens: houd altijd lege vlakken in je agenda, want een planning loopt nooit zoals je vooraf denkt. Het klinkt misschien wat simpel, maar dat was een echte eye opener voor mij als persoon die rete-gelukkig werd van schema's en alles strak tot op de minuut dichtbouwen. Nu zie ik dat het een soort schijngevoel van controle gaf. En tot slot, nu we toch in de quote-modus zitten: laatst las ik ergens dat alleen het woord 'nee' al een hele zin is. En dat alles wat je er daarna nog uitleggend aan toevoegt, in feite afbreuk doet aan de kracht van je eerdere 'nee'.

Zeg vaker nee.
Mijn oproep? Zeg vaker nee. Tegen anderen, maar vooral ook tegen jezelf. Heb je een hekel aan die, voor jou ingewikkelde boekhouding? Huur een goede accountant in en werk samen via slimme software. Houd je niet van schoonmaken? Vooral niet doen dan, roep hulp in. Hulp die je vervolgens met gemak betaalt door meer facturabele uren in je bedrijf te maken. Stiekem he-le-maal klaar met de sportschool? Ga wandelen of zwemmen en stop met moeten. 

Stop met zeggen dat je het druk hebt.
Waarom ik dit deel? Omdat ik zoveel mensen om me heen zuchtend hoor zeggen dat ze het druk-druk-druk hebben. Vaak kijken ze er ook wat gepijnigd bij. Ik denk inmiddels niet meer dat het zo hoeft te zijn. Minder werken kan namelijk ook. Misschien betekent het wat voor de hoeveelheid spullen die je kopen kan, maar hé, hoe gelukkig word je daar nu écht van? Het valt vast in het niet bij die boswandeling met je partner of dat potje tennis met je kind. Let in de komende dagen eens op je taalgebruik: hoe vaak zeg je 'ik MOET dit en dat nog doen?' Als je elke keer dat je het woord 'moeten' gebruikt, even nadenkt of je het zou kunnen vervangen door 'willen' dan zet je de eerste stap naar authentiek geluk. En dan komt uitbesteden van of stoppen met datgene waar je niet zo enthousiast van wordt vanzelf. Ik beloof je: als je eenmaal start, dan kun én wil, je niet meer anders. 

#copywriting #ghostwriting #marketing #ondernemen