Groeitip 16

Je bent sociaal, zelfstandig en een teamplayer: dat zijn blijkbaar de meest gebruikte woorden op een cv. Althans, dat hoor ik zojuist via het nieuws. Reden zou zijn dat mensen vaak online voorbeelden bekijken en daar vervolgens hun tekst op baseren.

Niet echt handig zou je denken, want hoe onderscheid je je in vredesnaam van de massa als je dezelfde woorden als alle anderen gebruikt. Het doet me denken aan mijn interviews: wanneer ik een bedrijf vraag wat hun kenmerk is dan kan ik het antwoord vaak al dromen. Het gros antwoordt dat er sprake is van een open cultuur, korte lijnen en een transparante werksfeer. Vaak is dat ook gewoon wat het is.

Waarom ik dit deel? Aan de ene kant ben ik wars van al die mensen en bedrijven die van gekkigheid niet meer lijken te weten wat ze moeten doen om nog op te vallen. Aan de andere kant begrijp ik ook dat je er niet meer komt met het standaardverhaal. Toch pleit ik voor échtheid: als je een teamplayer bent of rete-creatief, dan is dat ook gewoon zo. Probeer alleen wel andere woorden te kiezen. Want het woord ‘creatief’ gebruiken (net als al je mede-sollicitanten) duidt er misschien wel op dat je juist niet zo creatief bent. Anders zou je, in mijn optiek, wel een ander woord of zinsnede bedacht hebben…