Groeitip 31

Is werken hetzelfde als op je werk zijn? Ik geloof het niet, en de ondernemers onder ons zullen als geen ander de focus op een gezonde balans tussen facturabele en niet-facturabele uren herkennen. Het heeft me jaren geduurd en inmiddels denk ik de balans gevonden te hebben tussen werk (en dus financieel vrij), sociaal (dus een warm nest) en sport (dus vitaal en ontspannen)

Dat lukte me door een tijd lang bij te houden waar mijn uren aan 'op' gingen. Alleen Netflixen betekent geen lol met vrienden. En borrelen in de stad is geen productieve werkdag daarna. Ik leerde dat het, ook in een gezin met drie sportende-huiswerk-makende-kinderen, mogelijk is om balans te houden op alle vlakken. En áls ik dan werk, dan werk ik intens: aan flauwekul-overlegjes en blabla-meetings doe ik niet meer. Wel aan gezelligheid bij de koffiemachine, want dat vind ik belangrijk. En áls ik dan thuis ben, dan bén ik er ook. En als ik sport, dan spórt ik ook.

Ik las eens: er is tijd genoeg. Je slaapt 8 uur, werkt 8 uur en hebt dan nog 8 uur over voor...? Wat voor mij werkte: kijken naar welk leven ik leiden (niet lijden) wil, en daar je werk omheen plooien. Door heldere keuzes te maken: wie ben je, waar sta je, waar wil je naartoe en wat wil en kun je doen om dat te bereiken? Suc6!