Collega Nathalie over thuiswerken in coronatijd

We moeten allemaal zoveel mogelijk thuiswerken, voorlopig nog in elk geval tot en met 28 april. Voor mij als tekstschrijver verandert er wat dat betreft niet zoveel. Normaal werk ik ook al grotendeels vanuit huis. Ik mag me gelukkig prijzen met een heerlijk ruime en lichte zolderkamer, die mijn man en ik een paar jaar geleden hebben omgetoverd tot thuiskantoor. Want ook hij werkt geregeld vanuit huis.

Op afstand werken is voor mij de gewoonste zaak van de wereld geworden. Veel interviews doe ik telefonisch of via Skype en dat gaat altijd prima. Ook samenwerken met collega’s is heel goed mogelijk, daarvoor hoef je écht niet altijd in dezelfde ruimte te zitten, is mijn ervaring. Zolang je maar goede afspraken met elkaar maakt en open communiceert. Zo werk ik regelmatig samen met Susan Moonen. Zij vanuit haar kantoor in het Brabantse Oss, ik vanuit mijn werkkamer in Almere. We mailen, bellen en appen. Zo houden we elkaar op de hoogte en kletsen we soms ook gewoon even bij. Want niets is zo fijn als een collega om af en toe mee te sparren!

Ondanks de minder prettige aanleiding nu, vind ik het mooi om te zien hoe andere bedrijven het op afstand werken ook steeds meer omarmen. De mogelijkheden zijn er, de technologie is voor iedereen beschikbaar. En de voordelen zijn duidelijk: minder files, minder uitstoot, minder luchtvervuiling. Zo dragen we allemaal ook nog een steentje bij aan een beter milieu.

Toch zal ook ík blij zijn als de coronamaatregelen voorbij zijn. Want hoe mooi alle digitale middelen ook zijn, uiteindelijk gaat er natuurlijk niets boven een fysieke ontmoeting!