interviews conflict

Interview Thrillerlezers 2014


thrillerlezers2014.jpg

Welk genre boeken heb je in je kast staan?
Dat loopt uiteen van managementboeken tot thrillers.
Op dit moment lees ik de biografie over Steve Jobs.

Wat is je favoriete boek dat er tussen staat?
Ik kan niet kiezen: Eckhart Tolle leerde me met "De kracht van het nu" om te leven in het moment. Gisteren is voorbij. Morgen een onbeschreven blad. Dat vind ik een mooie gedachte. De Millennium-trilogie nam me mee naar een andere wereld en Droomdebuut van Marjolein Tell gaf me zelfvertrouwen over de uitgavemogelijkheid van mijn debuut Conflict.

Aan welk boek uit je jeugd heb je fijne herinneringen en waarom?
Dat zijn er zoveel! Neem bijvoorbeeld Winterverhalen van Astrid Lindgren. Mijn oudste dochter (9) leest het nu. Sneeuw, Scandinavië, vuurkorven en kerstbomen: ik word er opnieuw weemoedig van. Of "Het boek van Dorrie" van Marilyn Sachs of Briefgeheim van Jan Terlouw. Maar ook het Schrijversboek, een uitgave die ik destijds (ik was een jaar of 12) kreeg bij mijn lidmaatschap van De Lemniscaatclub van de gelijknamige uitgeverij. Toen al vond ik schrijven magisch. Nu ik ouder ben komen daar andere schrijf- en communicatiegerelateerde zaken bij. Zo zijn we achter de schermen al een aantal maanden druk met Moonen Media: een bedrijf dat zich toelegt op tekstontwerp, journalistiek en advies.

Hoeveel boeken lees je gemiddeld in een jaar?
Dat gaat met pieken en dalen. Ik lees veel tijdens vakanties, soms 4 boeken per week. Daar staan maanden tegenover waarin ik slechts 1 exemplaar afrond. Dat is de fase waarin ik nu zit.

Welk boek zou je graag willen aanraden?
Vaak geef ik boeken weg als ik ze eenmaal gelezen heb. Tegenwoordig koop ik ook met regelmaat ebooks. Toch zijn er exemplaren die blijvend een plaats in mijn kast innemen, zoals "Haar naam was Sarah" van Tatiana de Rosnay. Voor mij is het een tijdsdocument dat ik bewaar voor mijn kinderen, zodat zij later kunnen lezen hoe hard het leven in oorlogstijd was. Natuurlijk zien ze dit dagelijks op televisie. Toch geloof ik dat de Tatiana er door haar personages in slaagt een gezicht te geven aan het fenomeen oorlog. Daarnaast raad ik "Het handboek voor schrijvers" van Maaike Molhuysen en Louis Stiller aan. Een handig naslagwerk voor schrijvers in wording.

De beste 3 boeken die ik afgelopen jaar las?
"Toen ik je zag" van Isa Hoes
Niet zozeer omdat het niveau boven anderen uit zou stijgen, wel vanwege de eerlijkheid waarmee ze de situatie rondom Antonie beschrijft. En ze daarmee hulp biedt aan anderen in een soortgelijke situatie. Dat kan ik waarderen.

"Winning without losing" van Martin Bjergegaard en Jordan Milne
Een boek waarin ondernemers uit de hele wereld hét geheim achter hun succesvolle bedrijven onthullen. Voor mij een inspirerend en geloofwaardig boek, waarin bruikbare adviezen worden afgewisseld met nieuwe inzichten.

"Haar naam was Sarah" van Tatiana de Rosnay