interviews conflict

Interview Thrillerlezers 2013

De top 3 van Susan Moonen
De favoriete boeken van 2013 van Susan Moonen

Soms lees je een boek dat je bijblijft. Een boek dat onder je huid kruipt, je aan het denken zet of je ontroert. In het beste geval gebeurt het allemaal. Nu me gevraagd wordt om er drie te kiezen realiseer ik me hoe hoog de stapel is die ik het afgelopen jaar las. In gedachten geef ik een duwtje tegen de enorme toren en uit de boekenchaos staren drie titels me aan.

De eerste is "Haar naam was Sarah" van Tatiana de Rosnay.
Zo gruwelijk.
Ik was er dagen stil van.
De wetenschap dat jij een sleutel draagt van een kast waarin je broertje langzaam verhongert. Stervend door gebrek aan water. Hij vertrouwt je. Hij wacht op je. Wat kan hij anders doen, daar in die kleine, donkere kast die hem langzaam verstikt. Jij als grote zus, die eigenlijk ook nog zo klein is, ziet verschrikkingen die een volwassene voor het leven zou traumatiseren.
Toch leunt het leven van je kleine broertje op jouw schouders. Jij bent de enige die hem redden kan. En je hebt het hem beloofd.

En dan ontdek je "Eten, bidden, beminnen" van Elizabeth Gilbert.
Het boek leest alsof je meewandelt aan de hand van de hoofdpersoon. Je mag getuige zijn van een spirituele reis die leidt van de diepe dalen door iemands ziel tot aan de toppen van de hemel en daarboven. De herkenbaarheid, de ontdekkingstocht. Het heeft me diep geraakt.

En dan lees je een boek dat je leven voorgoed verandert. Een boek dat je meeneemt en je laat voelen waar het allemaal om draait. Een boek wat je zinnen op scherp zet, omdat het je niets vertelt dan de waarheid. De waarheid die zo simpel en tegelijk zo geniaal is en in haar eenvoud altijd al voor het grijpen lag.
Een boek dat je drie basiswaarden meegeeft:
Het verleden is geweest.
De toekomst is ongrijpbaar.
Het nu " letterlijk dit moment " is alles wat waarheid is.

Ik sluit af met "De kracht van het nu" van Eckhart Tolle.