Daarom vallen we massaal voor 'We zijn er Bijna!' van omroep MAX

Slow-tv. Meditatief. Lief en echt. Dat is wat er gisteren bij Jinek aan tafel gezegd werd over het populaire programma van omroep MAX, waarbij 35 gepensioneerde kampeerders, die elkaar niet kennen, samen een rondreis maken. Het programma, dat alweer voor het negende seizoen wordt uitgezonden, is ongekend populair en trekt, aldus Eva Jinek, meer kijkers dan het achtuurjournaal.

Onrealistisch hoge lat
Wat mij raakt is de vraag waaróm dit soort programma’s, net als het rustgevende programma Rail Away, zo succesvol zijn en blijven op televisie. Als je de perfecte, jonge snelle Instagram-wereld mag geloven zijn het immers concepten die niets met de populaire wereld van nu te maken hebben. Het gaat langzaam in plaats van snel, toont oud in plaats van jong en is verre van perfect. Ik geloof dat het juist de eenvoud en oprechtheid zijn die ons intrinsiek aanspreken. En als dat dan inderdaad zo is, waarom streven we dat dan niet nóg meer na met elkaar? De ene na de andere millennial raakt de weg kwijt als gevolg van onrealistisch hoge verwachtingen die hij of zij aan zichzelf stelt, overwerkte advocaten lopen gillend de prestigieuze Amsterdamse Zuidas uit en ondernemers van snelgroeiende bedrijven vertellen me méér dan eens dat ze stiekem terug verlangen naar het gevoel van die zolderkamer waar het allemaal begon…

Wat maakt jou écht gelukkig?
Zelf wist ik als kind al wat ik wilde: schrijven, verhalen vertellen. In de loop der jaren is er, dankzij een loopbaan van 18 jaar in de financiële wereld waarin ik de kans heb gekregen om met veel verschillende mensen te praten, een verdieping gekomen. Ik word het meest gelukkig van anderen helpen met groeien, door te luisteren naar hun verhalen. Mijn bak levenservaring en de lessen die ik leerde als ondernemer zet ik in om andere ondernemers te helpen hun doelen te bereiken: als schrijver en luisterend oor.  

Tot slot…
Terug naar omroep MAX: focussen, kiezen voor echtheid en doen waar je gelukkig van wordt maakt je duurzaam succesvol. Je gevoel zegt je immers de waarheid, nog voor je verstand het accepteren wil. Zolang je je verstand maar niet in de ijskast zet, en als een dolle achter je emoties aanrent… Eigenlijk precies zoals de mensen in We zijn er bijna dat ogenschijnlijk op hun gemakkie doen. Ik ben ervan overtuigd dat we allemaal op zoek zijn naar geluk. En dat gaat niet over omzet, buitenkant-verhalen en lege contacten. Persoonlijk groeien en welzijn vinden door er, op wat voor manier dan ook, voor anderen te zijn en ze te helpen hun verhaal te vertellen. Dáár ligt mijn missie en mijn levensgeluk. Ik gun je van harte om dit geluk ook te ervaren. En nee, daarvoor hoef je niet per se in een caravan naar de Balkan toe.

Beeld: omroep MAX